Fuiyoh/Alalalan ! Malaysia: Astro Suka Tiru Rancangan Luar

.

Kami Sudah Berpindah

PERHATIAN!



Buat Duit Dengan Google!Bukan Skim Cepat Kaya!


Klik Disini!
.Dapatkan 1Juta Pelawat Secara Percuma Ke Blog/Web Anda
Click Here for Free Traffic!






27 January 2009

Astro Suka Tiru Rancangan Luar

Banyak betul rancangan yang Astro tiru.Antaranya

1.Dibawah Ketiak Isteri ------> suami2 takut istri - Indonesia
2.Akademi Fantasia ------>la academia - Brazil
3.Bolos ------> rancangan dari jepun
4.Sehati Berdansa ------> Tidak berapa pasti
5.Kasut Tumit Tinggi ------> Hampir sama dengan Desperate_Housewives - US
6.Afi dan Abah ------> Adi dan Ayah -Indonesia

Mungkin ada beberapa rancangan lagi yang ditiru oleh Astro.Jika anda tahu.Sila senaraikan di komen dibawah.Walaupun Astro membeli lesen untuk membuat rancangan seperti diatas dari negara luar,tetapi dimanakah hasil original karya pengarah tempatan kita?Aku bukan mahu menjatuhkan Astro mahupun mana-mana pihak.Adakah Malaysia hanya mampu membuat sesuatu rancangan dengan hanya membeli lesen untuk menerbitkan sesuatu rancangan di negara kita?Marilah kita sama-sama memajukan industri tanah air kita.
--------------------------------------------------------------------

Jika anda ingin mendapatkan informasi/gosip/isu semasa terbaru anda boleh melanggan secara percuma

Klik disini untuk melanggan

Chat PANAS!

15 comments:

Anonymous said...

jgn lupe lirik<< xbp pasti tjk dia..

Anonymous said...

sehati berdansa... dancing with stars

awan dania ... attention! please (siri jepun)

Anonymous said...

xpela..

kte wt kte nye version lak..

xde salahnye kt situh..

yg media prima ciplak idea org len, ciplak idea astro yg mnciplak tuh tanak lak korg ckp??

Anonymous said...

mangkok gile ko mnde cani pn nk kecoh..

Anonymous said...

Sometimes sesuatu rancangan itu ada copy-right for franchise:

2/Akademi fantasia--->initial format is from British series FAME ACADEMY which became flop academy later on!
4/ Sehati berdansa--->Another BBC TV yearly events of STRICTLY COME DANCING

I wonder if Msia will try to make 'Dancing on Ice' or 'British Got Talent' show in the future :)

Go on google, you'll find about this.

jone said...

benda ni hal kecik. org pun suka nak tengok, apa salahnye..

Anonymous said...

cerita kita budaya kita. kan lain tu. konsep je sama. ibarat kereta beroda 4 xkan malaysia nk kelainan keluar kereta beroda 5. yg penting layan. jangan kecoh2

Mr.Hikano said...

kebanyakan cerita bukannya meniru suka hati je...AF dan BOLOS mmg dr negara luar yg digunakan conceptnye je n negara asalnya pun taw....maksudnye pihak astro sudah pun minta izin before buat cite2 ni..

Anonymous said...

adi dan ayah yg tiru afi dan abah. bukan vice versa. malaysia yg buat dulu cerita 2.

Athirah H. said...

ok, kasut tumit tinggi agak cam sex in the city pun ada or lipstick jungle, cause lipstick jungle pun 3 org. and sehati brdansa agak agak cam
dancing with the stars, tapi ada lain sikit je la.

Anonymous said...

afi dan abah yg buat dulu la........ adi dan ayah yg tiru....

Anonymous said...

hahaha. afi dan abah dulu kooot. alan, please get ur facts right. ahahahahahahahahaha

Anonymous said...

afi dan abah buat dulu, pastu astro ceria kat astro nusantara(tutup dah) ikot format tu.. harap anda buat research sebelum tulis...

Anonymous said...

Kasut Tumit Tinggi ------> Hampir sama dengan Desperate_Housewives?

jauh la beza cerita tumit tinggi dgn desprate housewiv...

tak sama langsun..

Anonymous said...

x kesah la... copyright pon x protect idea...

kecoh la lu mat...