Fuiyoh/Alalalan ! Malaysia: Local Scene Sekarang by Tidak Diketahui

.

Kami Sudah Berpindah

PERHATIAN!



Buat Duit Dengan Google!Bukan Skim Cepat Kaya!


Klik Disini!
.Dapatkan 1Juta Pelawat Secara Percuma Ke Blog/Web Anda
Click Here for Free Traffic!






04 October 2008

Local Scene Sekarang by Tidak Diketahui


merujuk kepada scene kita sekarang...

band-band yang kini membanjiri malaysia...
organizer yang berlumbe-lumbe mengorganize...
tee shirt yang kian melambak..
wannabe-wannabe phtographer yg duk mencangkung amik angle gambar yg kian meningkat...

kita sekarang dilambak dengan band, organizer dan kononye "art appriciator"... bila banyak sgt.. frankly.. quality pun akan berkurangan...cuba kita tgk dr sudut band... bile byk sgt orang nak melompat masuk dalam scene ney.. dengan takde ilmu pasal music.. sekadar men taram jee... i mean dimana quality music yang kita mencari-cari sekarang... kita duk banding dengan indon... dorang len.. dorang ACTUALLY belajar musik dari tadika sampai habis sekolah.. sebab tue.. bile campak jee guitar.. dorang lewh men... kalo kita.. setakat power chords... pastu strum sikit.. nyayi off key.. flat... wat demo.. wat EP.. sbb dier jambu and ensem.. semua nak support.. i mean... korang dengar guna mata or telinga... no offence... tapi contohnya... pernah dengar projekct hairspray..?? matematik..?? dan lain-lain...

organizer pulak... every weekends.. adee jee gig.. every weekends adee jee gig... sampai satu tahap.. nak bayar band pun tak bule.. sebab byk sgt gig kat key ell... ddduuuddee... mane value band kita sekarang ney...?? setakat buat gig.. bayar sane bayar sini.. nak bayar kat band sikitttt jee... gosh x kesian kee.. daa susah-susah buat lagu.. and tetibe... suruh perform.. bayar ciput... plus.. event tak seberapa.. letak satu-dua band2 popular.. cover kene rm25, rm30... pastu dah charge mahal.. sound sys tak besh... ape jadah nyee ney... pastu perlu kee bayar mahal2.. sedangkan aku lewh tgk band yang sama men next week.. cuma bayar murah sikit.. mane quality..?? mane value event kita sekarang??? mane..?? semua nak mengejar populariti dan ke'coolness'... taik...

tee shirt plak... aku cakp.. makk aiii.. selepas kebangkitan BANGKIT (jgntitoje) dan seangkatan dengan nyee.. semua nak wat tee jugak... personally.. aku pun lewh wat tee cam dorang... pegi kat software word... tulis ayat catchy sikit.. pront kat atas tee.. then siap.. modal x seberapa and nak jual rm35.. mak kauuu!!! ape.. tulis tah hape tah.. "jiwa kosong"??? "mak kau kate mak aku ronggeng"?? mane kreative korang..?? kalo takde background art jgn nak merosakkan scene tee shirt ney..!! setakat susun-susun ayat tunggang terbalik dan kecik besar kecik besar.. and nak jual mahal2... korang perah idea nak wat pop art pun tatau... dan tak pernah.. chi pooodaaa...!!

ney photographer lak... aku nak merujuk kepada candidsyndrome ngan ekamil... dorang takde latar belakang photography... tapi amik-amik gambar.. then edit byk2... tutup segala cacat cela.. then ckp tue hasil tangkapan korang... I MEAN TAT DOESNT MAKE YOU GUYS A PHOTOGRAPHER... ITU EDITOR NAMENYEEEEE... kalo setakat men-men litghting takpe la... ney nak men ngan saturation la.. blur sana blur sini.. kononnyeee dorang wat blur gune kepakaran lens dorang laaa... L A N C A U.... honestly.. aku memang dalam scene photography... aku siap blaja pasal mende ney... aku tangkap dan aku tunjuk 100% tangkapan.. takde alteration lansung... pastu dorang edit sane edit sini.. bilang diri sendiri photographer.. bahkan. korang sbenarnyee tidak kurang dengan pekerjaan seorang editor...

pikir-pikirkan lah...
bila quantity meningkat... quality akan menurun...
tak salah nak wat mende ney... tapi make sure korang ade ilmu nak wat mende ney... kenapa NOH bole menghasilkan lagu besh.. sbb dier sendiri ada background as a sound enggineer nak wat lagu-lagu ney... kenapa naza lewh wat lagu gempak2.. berapa tahun pulak dier dah wat lagu... kenapa roslan aziz bule wat lagu gile baban sedap... tak tgk background dier balaja mane.. and pengalaman menulis dier...

f41n0

--------------------------------------------------------------------

Jika anda ingin mendapatkan informasi/gosip/isu semasa terbaru anda boleh melanggan secara percuma

Klik disini untuk melanggan

Chat PANAS!

13 comments:

Anonymous said...

baik local2 band ni duk lepak masjid ke..ngaji Quran ke..kan kate suare diorang sedap..kan bagus kalo diorang gi ngaji..lagi satu..kalo dah tau memang takley hidup jd entertainer kat malaysia..wat le mende lain...blaja la tul2..dapatkan segulung ijazah..pastu kerja..bende2 jadi wat je la sebagai side income takpun hobi..bukan nye susah..segan aa aku tgk hari2 org melayu je yang jd artis..takde langsung org melayu yang berjaya sebagai bisnes man ke, engineer ke...tak pernah dlm sejarah aku aa...sorry kalo aku ckp ni cam agak kasar..cume aku nak ckp dari wat mende jadah ni elok korang wat mende yang lagi elok.

IK said...

Sepatutnya anda lebih matang dalah hal ini. Anda seperti menyalak bukit yang teguh yang tak mungkin akan runtuh dengan salakan anda. Baik anda tumpukan untuk membina bukit anda sendiri.Sekarang, orang yang anda kutuki itu hidup senang lenang atas usaha mereka. Anda?

Anonymous said...

SEDAR LA WEI.. ARTIS US/UK DLL TU MARKET BESOR. PENDAPATAN JUTA-JUTA. KALU TAK BEJAYA,TAKPE , BLEH JADI ORANG IDUP MELARAT DI JALANAN (DIORANG BLEH DAPAT ELAUN ORANG SUSAH). REALITI DI MALAYSIA,MARKET KECIK . MAK ET JE YG INCOME JUTA-JUTA.KORANG? BISING DENGAN PRINSIP2 HEBAT KORANG TU.NASIHAT AKU, KALU YE MINAT NAK MAMPOS MUZIK NI,ASAL ADA DUIT LEBIH SKIT,MENABONG/MENYIMPAN DALAM BANK. PASTU CARI PELUANG BUAT BISNES YANG BAIK2(YG HALAL LA BARU DAPAT BERKAT DAN DUIT TU 'SEJUK' JER.) DAK PUN BUAT PELABURAN DI INSTITUSI YANG BERDAFTAR DAN DIPERCAYAI. BUAT CEPAT SEBELUM UMOR KORANG MASUK 30 SEBAB LEBIH DARIPADA TU KORANG DAH KURANG ENERGETIC SEBAB HORMON HGH DAH BERKURANGAN.KORANG XNAK ZURIAT KE YG AKAN MENDOAKAN KORANG BILA KORANG DAH MATI NANTI.NAK ADA ZURIAT KENA ADA INCOME YG STABIL TAU.. HA, PIKIR LA ..

Anonymous said...

artikel ni terkena persis dengan tuan punya blog ni.cuba kita telitikan.nak buat t-shirt,ade..nak buat band,ade.photography pon ada.ekekkeke.

Anonymous said...

got money, anything can go!

Anonymous said...

tah..sama ah mcm kau..tshirt bangang

Anonymous said...

eh, mcm suke lak aku bace blog ni! huhu! sebab aku rasa mmg ada band2 sekarang ni berlagak tahap hanjing. dan aku sgt tak leh bla. loyer la.

lucadejiewa said...

lu tolong amik gmbr kawen gua bleh?
gua mmg cr org berbakat mcm lu.
e-mel hrga lu kat gua:
lucadejiewa@yahoo.com

Anonymous said...

patut ar scene kat malaysia nie tak naik2...kalau baru nak naik dah ader orang kutuk2 macam nieee.

kalau betul dah best apsal tak naik naik namer dier ek??

memang kalau lagi byk band byk persaingan and jadi berlambak...tapi x semestinyer sumer band2 x der kualiti...lagi byk band yang ader lagi byk yang boleh didevelop dan barulah boleh gah...

Anonymous said...

patutnyer support ar band2 nie, yang x suker tue x pyh arr..jgn ar nak babitkan satu scene bro..kor dah mcm kutuk scene kiter sendiri..
jangan ar kondem scene sendiri..

kiter x bleh nak puas hatikan HATI sumer orang bro...


salam

Anonymous said...

wakakakak. aku suka dan aku sokong! tetibe banyak plak budak2 skolah yang pakai skinny jeans pg tesco dan pakai skaf kat leher. yg suara cam tenggiling kembong tiba tiba ader band sendiri. projek hairsparay, go open a saloon.

cheers!

akutakpeduli (yang bukan MM) said...

wehhh, kelakar lah statement kau.
tapi kau pun bodoh. dan memang bodoh.
kau tu pun buta seni, buta scene, buta ilmu music.

statement kau ade yg benar, tetapi kau hanya akan menjatuhkan scene, tidak sedikit pun membina,
aku pernah mengikuti juga blog kau dari dulu, (tapi tak termasuk dlm list bookmarked aku la, just dari direct link web lain)
aku pernah kutuk design tshirt kau, aku pernah kutuk kau sbb kau mcm budak poser aka poyo atas yg kau nak tunjuk kau ni into-scene gile-gile. aku kutuk dalam hati je lah, sbb aku tahu, kau akan sedar sendiri 1 hari nanti yg kau hanya memperbodohkan diri kau sendiri je.

akan tetapi statement yg ni pulak keluar,
mmg sah-sah kau bajet kau "THE GODFATHER OF THE INDIE SCENE OF MALAYA AND THE REST OF THE FASHIONAGRAPHY SCENE".
aku tak salahkan kau, tapi kau macam terlalu mengejar penghormatan dgn harapan dihormati oleh statement kau yg menampakkan kau manusia serba-lengkap dan serba-tahu perihal scene.

cmon la bro, kau lahir tahun berapa?
kau into-scene pun tahun bile?
kau ade ke pada zaman picadilly dulu-dulu sampai kau nak berbicara soal scene?
kau betul-betul kenal muzik ke bro?

bro,
everything will be fine soon.
jangan gelojoh sangat tentang kesempurnaan scene dalam tempoh yg singkat ni.
scene baru, baru lahir.

just give a support to the scene.

Anonymous said...

percayalah, ini semua hanya sementara. kerana manusia hanya mengikut trend, tak lama lagi benda-benda dah ditinggalkan.