Fuiyoh/Alalalan ! Malaysia: Channel Muzik Video kat Malaysia - Perlu ke tak??

.

Kami Sudah Berpindah

PERHATIAN!



Buat Duit Dengan Google!Bukan Skim Cepat Kaya!


Klik Disini!
.Dapatkan 1Juta Pelawat Secara Percuma Ke Blog/Web Anda
Click Here for Free Traffic!






13 June 2007

Channel Muzik Video kat Malaysia - Perlu ke tak??


Channel Muzik Video kat Malaysia - Perlu ke tak??

Baru2 ni aku tertengok kat tv video2 artis Melayu yang grand dan cantik macam Sean Ghazi, Kaer dan jugak Atilia. So terfikir plak aku yang Malaysia ni banyak video yang ok dan setanding dgn Indonesia tapi disebabkan tiada saluran untuk memutarkannyer, video2 tu berabuk je lah jadi pekasam.. tersiar pun sesekali di hujung2 rancangan, tu pun sekerat jer..

HITZ.TV kononnyer nak memutarkan video2 artis Malaysia, tapi segmennyer cumer untuk artis Inggeris tempatan sbb HITZ.TV jelmaan untuk HITZ.FM.. jadi video yang diputar pun video English dari luar atau tempatan.. kalau yang lagu melayu pun satu dua jer.. Tu pun yang merupakan 1/4 dari screen - yang selalu disiarkan untuk orang berchatting macam @15. Bagi aku mengarut je buat gambar kecik2.. Cukup2 lah dgn @15 tu.. Lagu2 Melayu terkini tak akan disiarkan.. Kenapa kat Indon ada MTV Indonesia, siap ada award sendiri.. tapi kat malaysia nan hado..

Video sangat penting untuk promote seseorang artis dan jugak lagu baru.. Macam kat Hollywood, in fact aku pun slalu tgk video dulu (macam dalam MTV TRL) dari dgr lagu tu kat radio.. so itu cabang promosi.. Harus video dibuat bersama dgn pelancaran single atau album seseorang artis tu.. Barulah leh promote..

Dulu pernah jugak email Ahamd Izham Omar masa mula2 8TV disiarkan, dier kata nak buat ala2 konsep MTV - sebab awal dier berpindah ker bidang TV dari muzik.. tapi sampai la, cuma Music Unlilimited jer yang aku tgk ada kat 8tv..

kalau ikut aku, tak payah pun MTV Malaysia - just improvise kan HITZ.Tv menjadi lebih kemelayuan..
1. Bi-lingual - VJ cakap campur2 Melayu dan Inggeris, sbb dier nak terangkan info artis dsbgnyer..
2. Putarkan video2 Malaysia (Melayu, Inggeris, China, India) dan Indonesia dalam 65% dan 35% adalah video luar - Inggeris dan Asia
3. Mansuhkan konsep chatting - tak perlu.. cukup sesekali jer..
4. Konsep MTV yang menampakkan seluruh badan VJ bagus, cuma set nyer perlu di buat baru.. tak der lah macam cikai jer.. buat set yang cantik
5. VJ harus lah yang boleh
6. Bukan setakat video saja, harus jugak buat rancangan gossip / perkembangan artis Melayu, konsert2 artis Malaysia dan artis luar, live pelancaran album, fashion2 artis, permintaan2 lagu, showcase artis di club2 dsbgnyer.. pendek kata semua pasal muzik dapat dilihat..

Best nyer kalau benda2 terlaksana.. tak perlu jeles ngan MTV Indon lagi... Nkorang ada cadangan??

1 comment:

amar said...

Dasar melayu tak penah puas. Bape channel ko nak tayang artis bahse melayu je? aku pon melayu gak, tp aku nak dengar lagu inggeris tempatan. hitz.tv satu2 nye channel/saluran bagi mereka. itu pon ko nak sekat? dah ade ria, dah ade prima. tv1 sampailah tv9 sume nak video artis meLAYU yang bawak lagu LAYU2 sume. move on la melayu. lagi satu dasar melayu, gossip. memang suke nak tau cite buruk orang. sume mende nak selongkar, sume kain nak selak. ape cite? kalau macam ni la melayu mmg x berkembang la sampai bile.