Fuiyoh/Alalalan ! Malaysia: Perlukah Aku Membayar Balik?

.

Kami Sudah Berpindah

PERHATIAN!



Buat Duit Dengan Google!Bukan Skim Cepat Kaya!


Klik Disini!
.Dapatkan 1Juta Pelawat Secara Percuma Ke Blog/Web Anda
Click Here for Free Traffic!






09 November 2008

Perlukah Aku Membayar Balik?

Nota : entri ini ditulis pada hari khamis


Semalam aku pergi ke kedai alat telekomunikasi untuk menambah kredit aku sebanyak rm3.Tiba2 aku periksa kredit aku ada dalam rm19.Aku pelik,mungkin aku dapat bonus dari 'rangkainpanas'.

Tadi sebelum aku pulang ke sekolah,aku singgah kembali ke kedai tersebut untuk tolong titipkan kredit kawan aku.Tiba2 aku diberitahu bahawa dia telah tersalah masukkan rm30 ke dalam akaun aku.Dia menyuruhku agar membayar balik kepadanya.Aku bertanya bolehkan aku bayar hujung bulan depan?dia kata boleh

Persoalannya,perlukah aku membayar rm30 tersebut?Salah pekerja tersebutkah kerana tersalah masuk kredit?Jika dia bersalah?Dosakah aku menggunakan kredit tersebut?(aku terguna sebanyak rm25 sebab aku tidak tahu rm30 ini tersalah masuk ke akaun aku)

Pendapat Diperlukan.
--------------------------------------------------------------------

Jika anda ingin mendapatkan informasi/gosip/isu semasa terbaru anda boleh melanggan secara percuma

Klik disini untuk melanggan

Chat PANAS!

15 comments:

Anonymous said...

kalau aku jadi kau kan mat,aku buat bangang je..pakai suda kdt tu..

Anonymous said...

kalo ikot hak pengguna..ko xslh..die yg cuai...
kalo ikot agama...phm2 je la...hik3..

Aku said...

ikut agama..
jgn gtl2 nak ikut hak pengguna..

Anonymous said...

kes aku dulu lain skit..orang tersilap topup untuk aku..then mamat ni call aku, tp aku xangkat..aku kesian kat dia maybe dia perlukan sangat credit yg dia tersalah topup tu..so aku transfer balik walaupun aku rugi 50 sen.

dalam kes kau..kalau kau ada duit kau bayar la balik, dia pun tak sengaja..mungkin disebabkan kesalahan dia tu dia akan kene marah kat bos dia..tolong menolong amalan kita.

my little family said...

bayar balik la duit tu. lg pun dia tak sengaja. mungkin nanti akan ada kebaikan yg Tuhan akan bg kt kita sbb jujur? Berbuat balik, balasan pun baik jgk kan? :-)cuma nanti kita tak tau dlm bentuk apa je..

Anonymous said...

byr jelah balik...30 je..kalau 300 pengsan juga nak cari duit...anggap jelah sedekah..tapi kalau dia buat lagi mmg dia bengonglah..

Anonymous said...

Buat baik dibalas baik..

mungkin hari ni hari dia ..

nanti hari kita pulak..

Anonymous said...

mampus la die...ko wat tak tau dan jgn dtg kedai tu balik....sape suruh die salah topup....kalo kite salah die marah2...bile die salah...tau lak nak ckp leklok...aku nasihatkan ko wat tak tau sudah...gi mampos aa ngan pekedai tu...wahahahah

Fat Akram said...

sepatutnya ko x yah langsung nak BAYAR balik, sebab tu silap dia,patut ko buat aduan je biar lesen dia kena gantung. bukan soal agama ke hape tapi kalo dia lalai,dia kena terima la apa yg dinamakan pembalasan :p potong r duit dia :D

zairi said...

aku dah penah tekena.tapi aku buat diam je.x call pun kat orang tu suruh mintak ganti.aku harap2 kalo aku kena jangan la ada orang call aku suruh mintak ganti balik kredit dia.

redsosej said...

lan...nak SPM ni kene ingat2 skit...x leh wat sebaranagn...yang penting keberkatan...kap ba ro kap alip ta nun...wat baik dbalas baik...wat jahat jgn skali...sekian

Anonymous said...

ermm..buat la mana2 yang patut...kalo anda di tempat orang tue macam mana?
jangan fikirkan kesenangan diri sendiri ja.....
mungkin ada hikmah disebaliknya..

Anonymous said...

aku cadangkan kau bayarlah balik.. dia x sengaja.. kalu dia banyak duit dia x mintak kau bayar balik... x payah lah nak ikut hak pengguna.. kita ikut tugas kita sebagai umat islam.. kalu benda tu dari sumber yang meragukan tak payah lah guna.. kalu dah terguna.. kita bayar balik...bumi ni bulat.. pusing pusing benda tu akan kena kat kita balik..kalau dia tak halalkan nanti buat nya kau mati accident..roh kau tergantung pulak.. aku baru jer tanya ustaz masa sembambayang zuhur tadi untuk kau....ok.. untuk yang kasi pendapat jgn bayar balik tu.. baik lah pikirkan kan ada kira subahat tu. boleh mendatangkan dosa dalam tak sedar... ALLAHUAALAM..

Anonymous said...

bayar je la balik.. kalo ngko BETUL2 taktau, InshaALLAh xde masalah, tapi kalo dia dah bagitau ngko, n ngko pun dah paham, bayar je la.. lagipun, pendapat2 yang suruh ngko toksah bayar balik nih mcm org jahil ilmu agama jerk..

Azlan said...

thanks kau orng ,memang aku bercadang nak bayar balik.insyaallah