Fuiyoh/Alalalan ! Malaysia: Datang lewat ke sekolah-Peraturan tak masuk akal

.

Kami Sudah Berpindah

PERHATIAN!



Buat Duit Dengan Google!Bukan Skim Cepat Kaya!


Klik Disini!
.Dapatkan 1Juta Pelawat Secara Percuma Ke Blog/Web Anda
Click Here for Free Traffic!






17 January 2008

Datang lewat ke sekolah-Peraturan tak masuk akal

Aku pelik betul dengan sekolah kat malaysia ni ke aku sorang je yang perasan?sekolah aku jer ke?Peraturan tak masuk akal

Ni antara surat yang aku dapat hari ni

"Sehubungan dengan itu,murid yang datang lewat akan diambil tindakan seperti yang diluluskan oleh LEMBAGA DISIPLIN/PENGAWAS sekolah"
Komen aku-Menteri pelajaran ke yang suruh?ke sekolah aku yang buat sendiri peraturan?mcm sial je.heh

Ni lagi
"1) Murid yang datang lambat dua kali seminggu akan dikenakan kelas tahanan(waktu 1 dan 2) dan diberi sesi kauseling"
Ape kejadah peraturan macam ni?1 jam kelas tahanan??kelas biasa tinggalkan mcm tuh jer?wtf?kang hw tak siap kena marah dengan cikgu plak.Tak dapat apa yang cikgu cakap di kelas sebab kena tahan masuk kat kelas tahanan.Tak ada denda lain ke?heh

"2)Murid yang datang lewat ke lebih dari tiga kali dalam sebulan akan digantung sekolah selama satu hari?"
Ni lagi tak masuk akal!Kita datang lewat pun atleast DATANG daripada ponteng,apesal lak denda kena gantung sekolah satu hari?lambat pun bukan lambat sangat.aku tengok murid2 kat sekolah aku paling lewat datang pukul 7.40 sedangkan perhimpunan mula pukul 7.30pagi.baru lambat 10mins nak denda gantung sekolah 1hari?wtf?

"Keperihatinan Y.bhg Tan Sri/Pn Sri/Dato/Datin/Tuan/Puan dalam menjayakan kempen dating lewat(haha sekolah aku tak reti nak check surat dua kali masa nak print asalnya nak type datang tapi dating lewat) sifar akan membantu meningkatkan kecermelangan sahsiah anak didik kita?
Kalau kena gantung sekolah adakah pihak sekolah dapat meningkatkan sahsiah pelajar?makin teruk la jadinya.heh

--------------------------------------------------------------------

Jika anda ingin mendapatkan informasi/gosip/isu semasa terbaru anda boleh melanggan secara percuma

Klik disini untuk melanggan

28 comments:

Anonymous said...

Ni lagi tak masuk akal!Kita datang lewat pun atleast DATANG daripada ponteng,apesal lak denda kena gantung sekolah satu hari?--> lol..itu la pembentukan disiplin namenye.tang mana yg tak masuk akal tu dik?tny org jepun ape pentingnye punctual tu.takpun tny student malaysia kat jepun.they know better.takyah tny org jepun pun takpe.org islam patut lg faham."demi masa,sesungguhnya manusia dalam kerugian".masuk akal..

Anonymous said...

Hishamuddin dan konco-konconya yang dah lama tak pergi sekolah.

Undang-undang merapu.

Bagus la denda tak datang sekolah - bebudak lagi suka.

abg zan said...

itu maknanya mendidik kau jadi lebih berdisplin...menepati masa ke sekolah..simple thing je tu..

isy budak 2 sekarang ni macam2 peelnya

Anonymous said...

"Hishamuddin dan konco-konconya yang dah lama tak pergi sekolah.

Undang-undang merapu.

Bagus la denda tak datang sekolah - bebudak lagi suka."


"Sehubungan dengan itu,murid yang datang lewat akan diambil tindakan seperti yang diluluskan oleh LEMBAGA DISIPLIN/PENGAWAS sekolah"

hishamudin mane nih?pengawas skola encik fuiyoh ke?sian die kne blame..tak sume pendidikan yg diberi kat skolah tu utk kegunaan serta merta,ade yg utk future..smpi ms ade anak sendri nnt br tau penting tak penting punctual gi skolah..sblom ade jgn blagak pandai..

Anonymous said...

iye.. betul.. mendidik kita jadi lebih disiplin..

tapi yang penting, undang-undang antara kita ngan Tuhan tu lebih penting ;)

cekipop said...

masa aku sekolah menengah sejak dr ting. 2 dulu hari2 aku datang lambat pasal bas mini penoh cam tin sardin.

hari2 jugak aku kena rotan kat betis atau bontot.. sampai la satu hari masa aku ting. 4 cikgu disiplin tu cakap kat aku "aku dh malas nk rotan kau.. dh la pegi berambus masuk kelas"

sejak aritu aku ada lesen besar untuk datang lambat. hahah.. sumpah aku tak tipu..

Anonymous said...

actually bende tu mengajar kite utk berdisplin..nanti bile ko dah keje nanti ko paham la kenape kene punctual..jgn la nak jd rebel sgt..yang penting study..

mha said...

just go to the fucking school early you stupid fuck. good fucking luck!~

noneoftheabove said...

itu baru sekolah...ko ingt nnt keje pon bleh dtg lewat2 ska ati ker.. kalu ko ada company sndiri pon blom tentu ko bleh lewat tau.. sbb tu perlu disiplin dari sekolah. kalu x.. takkan terciptanya apa yang dipanggil MASA / WAKTU / JAM / MINIT / SAAT dan JAM...

Anonymous said...

salam en fuiyoh,saye dah bace blog tuh kat 4,5 kali gak ler tp saye x tau ler saper yg bodoh,bese jer ler undang2 skolah cam gtu,tu tahap bese tuh,en fuiyoh ader berdendam dgn cikgu skolah n bdn pengawas ker? len jer bunyik mgutuk tuh....btul ler cakap sesaper yg mnyokong peraturan skool tuh..sume untuk kebaikan bukan untuk menyusah kan...mmg ler kiter yg terlibat akan terasa tertekan dgn tindakan sekolah tp bak kater org "melentur buluh bior dr rebungnyer". Klu kecik2 dah nek pale dtg lewat,ponteng klas,klu kije dgn org mau 1st day dah give bad impression kat bos thus ruin the rest of ur day..so sentiasa berprasangka baik, insyaalllah satu hari en fuiyoh akan paham,k,peace!!!

Anonymous said...

kat Malaysia je ke buat peraturan camni. negara-negara lain tak penah denda pelajar lewat ke sekolah??? sempit tul pemikiran. nama je bersekolah, belajar agama Islam kat sekolah tapi BODOH. berhenti je sekolah! bebas dari denda!! huh!!!

gilababi said...

Hi En. Fuiyoh, apasal ko delete comment aku yang lepas??. Ko takleh terima aku kata ko bodoh?!! Tak tahan kena kutuk ke??? Sekarang baru ko tau macamana rasanya dikutuk, dimaki dan dihina. How does it feel when the table is turn to you??? Samalah rasanya perasaan artis2 yang ko masukkan dalam blog kau ni. Ko biarkan orangramai hina, kutuk dan caci mereka, tapi sayangnya artis2 ni takleh buat apa2. Biasalah, ko budak lagi. Masih mentah. Otak pon masih letak kat lutut. Kalau kau jantan, biarkan comment aku kat sini.... jangan delete. Harap2 ko faham bila dah terkena diri sendiri. What goes around comes around. (Eh! ko paham ke apa aku cakap???)

Anonymous said...

I'm agree with gilababi said.why u delete my message. I told u its true story.

kudus said...

Adussss!!! Menghiris hati sungguh! Kalau Fuiyoh tak terasa.... tak taulah apa nak cakap. Ambil yang baik, yang tak baik tu tinggalkan. Buat baik dibalas baik, buat jahat.... maka jahat jugalah balasannya...

Fuiyoh! said...

thanks
-_-"

Anonymous said...

erm, aku kurg setuju mengatakan peraturan tu x masuk akal... peraturan tu tujuan nye utk mendisplin kan student. aku dulu time sekolah dulu pon rase peraturan tu ngarut. biasa lah waktu tu kita kurang matang sikit..tp skrg nie baru aku tau yg peraturan tu penting. bila dah bekerjaya nnti kita akan pikir semula bende nie..so good luck in your study...tq

Anonymous said...

lewat ke sekolah hukuman kan kemain...lewat semayang takde sape nak bising...

nuffsaid said...

ade mase lak ko tgk kesalahan eja dating tuh? kesalahan ko x nampak? cube ko ikut je rules yg ditetapkan.. xde masalah bukan? takyah nak pikir2 denda tak masuk akal semua.kalau benda macam ni pun kau dah anggap menyusahkan.. ade byk lg rules kat luar tuh yg bakal menyusahkan kau..ko ckp 10 minit tuh cam xde makna je kan? apa kata ko dtg skolah awal 10 min? ala.. 10 min jer... br awal 10 min? tgk ko berkire ke tak berkire? time skolah.. skolah la betul2..

stdent hak said...

ni nak didik ko gak..
ko bayangkan kerja nnti ko wat cam2..dtg ske ati jek...hatta 1 mint mbat pun dikira lmbt..tu dipnggil displin.lenla kalo kerja kat syarikat bapak ko sndiri...
aku rasa ko ni budak lagi...tapi ko kenala pk cam matang sket...jgn nak lawa jek..bek ko stady tul2...btul tak??

Anonymous said...

"lewat ke sekolah hukuman kan kemain...lewat semayang takde sape nak bising..."

sendri mau ingat la..kan ustaz dah ajaq kat hangpa..tu la pasai kena pi skolah awai,jgn tlepaih apa ustaz ajaq..

ex-head prefect said...

b4 ko BODOH kn aku,baik aku BODOH kn ko dlu.it's a simple rules la bro.
come on la....rules is rules man.lg pn ke mana sj ko pegi mesti ad peraturan.xkre la.dlm agama pn ad peraturan.psl solat 2,mak bapak ko xkn x tegur ko soh ko solat kot???pk la skit.solat tu tanggungjawab sendiri.kalu dh rules kt skola pn xleh ikut ni kn plak solat.
kalu skola ko lwt mesti solat pn ko lwt kn.ingatla dlm surah Al-'Asr pn ad bg tau,demi masa,sesungguhnya manusia kerugian.ayat 2 pn dh tunjuk betapa pentingnya masa.so kalu ko seorang pelajar yg bijak dan bakal pemimpin masa depan, mesti ko faham apa yg dimaksudkan ayat tu.
so think wisely.
have a nice school day.and bear in ur mind,school is the best memory in our life.so if u wanna have a good memory,make it.

good luck.

Anonymous said...

Assalamualaikum brader...
ntah nye.ape ke bangang la dak sorang ni....dlm islam pn ada pesan kt umatnye utk ikut peraturan...kalu ko btul2 igt psl sembahyang,mesti ko tau menda ni.dlm sembahyang pn ada peraturannya atau dalam kata yg sering digunakan RUKUN.
jgn nk complain on sumtin u should not ok.

wassalam...

Anonymous said...

salam, nak komen ckit, nie semua nak didik ko la, n sekarang ko jd blogger aje kan, hahahah pan muka dulu tak nak ikut law sekolah nie la balasan kpd org macam ko, datang lmbt 10 minit aje, bayangkan kalu ko datang lambat mcm kat sek bila ko keje, kira 10 minit sehari , sbln keje dalam 24 hari darab sendiri, kira makan gaji buta ajela, haram tau tak

Fuiyoh! said...

Budak ingus nak pandai2 ajar orang. Ko gi skola nak timba ilmu... bukan buat blog merapu ni. Blog takde pekdah langsung. Besar kepala.... ko ingat bgus sgt ker. Ni lah org kata bodoh sombong. You don't know that you are an idiot even when someone told you so... because you are an idiot!!! Bodoh nak mampus!!!!

tutekx said...

Easy Get Money :
1. go to the following link; http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=tutekx Join this site. It is also free.
2. You get paid for completing surveys over there 6$ to 4$ dollars per survey and 1.25$ per referral
3. Create a paypal PREMIUM Account at this address. It is free; https://www.paypal.com/row/mrb/pal=DRV7BMWZB45NWWhen asked for credit card details simply say cancel. You do not need to fill it.
4. You can also use paypal money to buy stuff on ebay and other shopping sites.
5. Thats is it. So Simple and I swear it works.I learnt this from another friend and i thought it will be good for my friends here. So I thought of helping
6. Try Now Click Here

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. go to the following link; http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=tutekx Join this site. It is also free.
2. You get paid for completing surveys over there 6$ to 4$ dollars per survey and 1.25$ per referral
3. Create a paypal PREMIUM Account at this address. It is free; https://www.paypal.com/row/mrb/pal=DRV7BMWZB45NWWhen asked for credit card details simply say cancel. You do not need to fill it.
4. You can also use paypal money to buy stuff on ebay and other shopping sites.
5. Thats is it. So Simple and I swear it works.I learnt this from another friend and i thought it will be good for my friends here. So I thought of helping
6. Try Now Click Here

j4l4k said...

Manusia apabila banyak bercakap maka banyak silapnya,tapi apa yang aku lihat kebanyakkan orang bercakap tidak serupa bikin hanya pandai berkata-kata baik menteri hingga ke tukang kebun sekolah.

Surah Al'Ashr

"Demi Masa.

Sesungguhnya Manusia itu Benar-Benar Dalam Kerugian.

Kecuali Orang-Orang yang Beriman dan Mengerjakan Amal Soleh dan Nasihat Menasihati Supaya Mentaati Kebenaran dan Nasihat Menasihati Supaya Menetapi Kesabaran."

Siapa orang Beriman itu???

Better Late Than Never...

Anonymous said...

ini untuk mengaja kite supaye lebih berdisiplin....kite kene pk dr byk segi...bkn ikut hati muda kite jew...bler ko dah keje br ko taw betape penting nyer keje...xpon bler ko dah msk U kew or skolah berasrama.....ms tuh br ko pk nape adew peraturan.....dlm quran pon ade surah mengenai masa.....mase itu emas....lu pikirla sdiri....

Anonymous said...

ini untuk mengaja kite supaye lebih berdisiplin....kite kene pk dr byk segi...bkn ikut hati muda kite jew...bler ko dah keje br ko taw betape penting nyer masa tu...xpon bler ko dah msk U kew or skolah berasrama.....ms tuh br ko pk nape adew peraturan.....dlm quran pon ade surah mengenai masa.....mase itu emas....lu pikirla sdiri....